top of page

אנדרטת קרב גרונבאלד

קשה לדמיין כי בין גבעות החמר והכורכר המכוסות מדשאות מוריקות, התקיים לפני למעלה מ-600 שנים אחד הקרבות החשובים ביותר של ימי הביניים, וללא ספק הקרב הפולני החשוב שבהם. הרכב הכוחות הלוחמים וכמותם נתון לויכוח בין היסטוריונים עד היום. הקרב הזה למעשה היתווה את עתידה הפוליטי של מרכז אירופה וצפונה למאות השנים הבאות. חרפת הניצחון העיקה על העם הגרמני עד המאה הקודמת כאשר שני קרבות בהם ניצחו באופן מוחץ, כונו בדיעבד על שם הקרב ההוא מימי הביניים (בשמו הגרמני - קרב טאננברג). 

קרב גרונבאלד סייע במידה רבה בעיצוב התודעה הפולנית, והיה שם במרוצת ההיסטוריה בזמניה הקשים של האומה, בין אם בתקופת החלוקות, במהלך מלחמות ועוד. יצירות אומנות של גדולי האמנים הפולנים - "קרב גרונבאלד" של יאן מטייקו והספר "האבירים הטבטונים" של הנריק שיינקביץ' הם רק חלק מיצירות האומנות שנועדו לרומם את רוחו של העם הפולני, אך הן זוכות להכרה וכבוד לא רק בקרב הפולנים, אלא בעולם האומנות כולו.

המוזיאון הנוכחי (מוזיאון חדש נמצא בתהליכי בנייה) נמצא מתחת למדרגות התאטרון שנבנה בשדות הקרב, ובמרכזו מודל המתאר את שדה הקרב ההוא. מלבד המוזיאון, ניתן למצוא בשטח את מקום קבורתו של הגראנד מאסטר אולריך פון יונגינגן, את שברי אנדרת גרונבלד המנותצת מכיכר יאן מאטייקו שבקרקוב, חורבות של קפלת תפילה שנבנתה במקום ועוד. כמובן, שהאלמנט המרכזי של המתחם הינה האנדרטה הגבוהה שלצידה מתנופפים דגלי ליטא ופולין.

אירוע ראוי לציון מתרחש ביוזמת המוזיאון בימי הקיץ. "ימי גרונבאלד" באמצעו של חודש יולי הם אירוע רב משתתפים של חובבי הז'אנר ואוהדים לעניין. במהלך הפנינג מאורגן היטב, משוחזר קרב גרונבלד בסיועם של אלפי משתתפים. זו בהחלט חוויה יוצאת דופן והזדמנות מצויינת להגיע לביקור במקום.

 

מידע נוסף אודות קרב גרונבאלד תוכלו למצוא כאן, בעמוד המאמרים שלנו.

מידע נוסף אודות האבירים הטבטונים, תוכלו למצוא כאן.

2020-10-05_061298.jpg
bottom of page