מבשלת הבירה הנסיכותית בטיחי
מבשלת הבירה הנסיכותית בטיכי (Tyskie Browary Książęce) שבפולין היא מוסד היסטורי בעל סיפור עשיר ורווי תהפוכות. ראשיתה של המבשלה מתועד בספר הכנסות משנת 1613, שבו נכתב על רווחי ייצור הבירה לאדוני חבל פשצ'ינה (Przczyna). אזכור זה מציין את תחילת דרכה של המבשלה, שנוסדה באופן רשמי בשנת 1629, אז נקבע כי "ניתן לייצר בירה באחוזת האזור בכל שבוע" – פעילות שהביאה "רווחים ניכרים".
המבשלה נולדה תחת ידיהם של בני משפחת פרומיץ (Promitz), שייסדו אותה כבני חורין (עובדה חשובה בתקופה בה רוב הנתינים לא היו כאלה), אך במאה ה-18 חווה העסק פשיטת רגל, ורק לאחר כמאה שנה זכה לעידן חדש בזכות הנסיך יוהאן היינריך האחד-עשר הוכברג מפשצ'ינה (Prince John Henry XI Hochberg of Pszczyna). הנסיך הוכברג, שהיה מנהיג בעל חזון, הפך את המבשלה לאחת מהחשובות באירופה. המבשלה, שקיבלה את שמה מתוארו של הנסיך, שודרגה תחת ניהולו בשנת 1861.
הנסיך הוכברג הוביל שיפוצים משמעותיים במבנה המבשלה והפך אותה לפנינת אדריכלות מהמאה ה-19. הוא דאג לצייד את המבשלה בטכנולוגיות מתקדמות לתקופתו, כולל חשמול המבשלה וחיבור למסילות הברזל. עם זאת, הצעד החשוב ביותר שלו היה גיוסו של אומן בישול הבירה יוליוס מילר (Julius Müller) – מבשל בירה מוכשר ובעל ניסיון רב, שחקר את סודות הבירה ברחבי אירופה.
מילר הביא איתו את שיטת התסיסה התחתית, שיטה חדשנית שבה השתמש לראשונה במבשלה בטיכי והצליחה להפיק בירה זהובה וצלולה בעלת קצף סמיך. תוצאה זו הובילה להצלחת המבשלה, אשר עברה לייצור בקנה מידה רחב והפכה את בירת טיכי למותג מוכר ברחבי אירופה.
הנסיך ומנהליו המשיכו להרחיב את הייצור ולשפר את יעילותו, והשקיעו בטכנולוגיות כגון מכונות לייבוש לתת, מכשירים לייצור קרח, מעלית להעברת חביות ומפעל אוטומטי לבקבוקי בירה. בעזרת השדרוגים, המבשלה הצליחה לעמוד בביקושים הגבוהים לבירה שלה ובשנת 1897 הגיע הייצור השנתי לכ-10 מיליון ליטר – הישג מדהים שהפך אותה לאחת המבשלות הגדולות באירופה.
אך הפריחה לא נמשכה זמן רב. בשנת 1939, במהלך מלחמת העולם השנייה, עברה המבשלה לשליטת הרייך השלישי והחלה לייצר בירה עבור צבא גרמניה. עם נסיגת הגרמנים, הם ניסו להשאיר את המבשלה מושבתת על ידי הטמנת מוקשים, אך בסופו של דבר לא הפעילו אותם, כך שהמבנה נשאר שלם.
לאחר כניסת הצבא הסובייטי בשנת 1945, עבדו עובדי המבשלה כדי למנוע את הריסתה ולהגן על הציוד מפני פירוק ושליחה לברית המועצות. שנה לאחר מכן, המבשלה הולאמה, והכתר ששולב בלוגו של המותג הוסר מתוויות הבירה. רק בשנת 1982 חזר הלוגו המקורי, והמבשלה שבה למיתוגה המסורתי.
בשנות ה-90 עברה המבשלה תהליך של הפרטה והשקעות רבות בטכנולוגיה עדכנית. המבשלה המשיכה לשמר את הסטנדרטים הגבוהים של איכות, תוך הקפדה על שיטות ייצור מתקדמות. כך, בין השאר, עברה לתסיסה סגורה בשנות ה-60 ויצרה מעבדות לבדיקות איכות קפדניות.
המשכיות איכות הבירה, תשומת הלב לפרטים, ושימור המורשת והכבוד לאומנות הייצור, הם הערכים המרכזיים של מבשלת הבירה בטיכי. הבירה, שהתפתחה והתעצבה עם השנים בזכות אנשי מקצוע מסורים כמו יוליוס מילר ובזכות הנסיך שהשקיע בפיתוח המבשלה, קיבלה את השם המכובד "הזהב של טיכי". היום, ארבע מאות שנים לאחר היווסדה, המבשלה עדיין פועלת וממשיכה לייצר בירה איכותית המשלבת מסורת עם חדשנות.
ביקור במבשלת הבירה טיכי מציע חוויה מעמיקה אל עולם הבירה, החל מהיסטוריה עשירה ועד טעימות. המבקרים נחשפים לארכיטקטורה ההיסטורית ולמבשלה מודרנית שבה מופקים מותגי הבירה Tyskie ו-Książęce מאז 1629. הסיור כולל חוויות חושיות במרכז אמנות הבישול, היכרות עם חומרי גלם במעבדת הבירה ומסתיים בטעימת בירה טרייה מהמותג Tyskie Gronie בפאב המפורסם "פוד ברובארם" (Pod Browarem), הממוקם במרתפים המסורתיים. ניתן גם לרכוש מזכרות ממותג Tyskie בחנות הממוקמת במבשלת הבירה.