top of page

חגים, מועדים ומנהגים

 

חגי פולין

1 בינואר – ראש השנה האזרחית

6 בינואר – חג ההתגלות או חג שלושת המלכים

חג הפסחא – חג נוצרי אשר מועדו משתנה משנה לשנה, על פי רוב בין סוף מרץ לתחילת אפריל

1 במאי – חג הפועלים

3 במאי – יום החוקה לציון קבלת החוקה הראשונה באירופה ב-1791

קורפוס כריסטי - חג נוצרי אשר מועדו משתנה משנה לשנה ומתקיים תמיד ביוני

15 באוגוסט – עלייתה השמיימה של מריה הגבירה (עבור הכנסייה) וחג הצבא הפולני (עבור המדינה)

1 בנובמבר – יום כל הקדושים

11 בנובמבר – יום העצמאות (לציון השבת העצמאות ב-1918)

25 בדצמבר – היום הראשון של חג המולד

26 בדצמבר – היום השני של חג המולד

בכל ימי החגים בתי העסק סגורים או פתוחים במתכונת מצומצמת (למעט פיצוציות, תחנות דלק ובתי מרקחת תורנים).

 

מנהגים פולנים

Wianki

מנהג שמסמן את תחילת הקיץ. בדרך כלל נערך בסוף יוני, בליל היום ארוך ביותר בשנה. אנשים הולכים לגדות הנהר וזורקים אליו זרים עם נרות. אם הזרים שטים לכיוונה של אישה בגדה השנייה, היא תמצא אהבה, אם הזר חג במעגלים שלוש פעמים – צפוי לה מפח נפש בתחום.

 

Śmigus-Dyngus

המקבילה הפולנית לחג המים שלנו, אם כי בעלת פן בנים-בנות מובהק.

 

Imieniny

"יום שם" – בפולין נחוג יום השם יותר מאשר יום-הולדת. שמות משובצים לאורכו של לוח השנה הפולני, וביום שמו של אדם עורכים לו חגיגה, בדומה לאופן בו אנו חוגגים ימי הולדת. מנהג זה הולך ונשכח, ורבים מן הצעירים שמים דגש רב יותר על יום הולדתם מאשר יום שמם.

 

Marzenna

מנהג אביבי במסגרתו מרכיבים את המאז'נה – בובת קש בגובה מטר המקושטת בבדים וסרטים. בסמוך ליום הראשון של האביב מתלבשים אנשי העיר בבגדים חגיגיים וסוחבים את הבובות אל הנהר ומשליכים אותן אליו. אקט זה מסמל את הפרידה מן החורף ותחילת חגיגות האביב, אותו מקבלים האנשים בריקודים ושירה.

 

Opłatka wigilijnego

האפיפית של חג המולד: במסגרת ארוחת החג מחלקים לסועדים אפיפית עשויה קמח ומים. אב הבית שובר מעט מקצה האפיפית של זוגתו, תוך מתן ברכה עם כל שבירה. לאחר מכן שבים על הפעולות הללו גם שאר המסובים לשולחן עד שכולם בירכו ונתברכו, אז מתחילה ארוחת החג.

 

נימוסים והליכות

כשפוגשים פולני/ה

קוד הנשיקות בקרב הפולנים משתנה מאוד כתלות באיזור בפולין בו אתם נמצאים. כשמברכים אדם קרוב, נהוג להחליף בין נשיקה אחת לשלוש. נשיקות בין נשים הן יותר נפוצות, ובהתלהבות פחותה בין אישה לגבר. בין גברים לחיצת יד או חיבוק חברי יספקו את הסחורה, אלא אם מדובר בקרובי משפחה או חברי ילדות שלא התראו זמן רב. בעבר, נשיקה על ידה של עלמה נתפשה כאקט אצילי והיתה מובנת מאליה, אך כיום המנהג חלף מן העולם ואף עלול להעליב את הגברת.

 

חליצת נעליים

כשאתם בפולין, הקפידו על מלבושכם, כולל הגרביים: בבתים רבים, בפרט באיזורים כפריים, נהוג לחלוץ נעליים בכניסה. לא כולם מקפידים על כך, ושני סימנים יסייעו לכם להחליט: נוכחותם של שטיחים ברחבי הבית, ונוכחותם של זוגות נעליים בכניסה לבית.

 

לישראלים הקולניים שביננו

הרמת קול במקומות ציבוריים נחשבת לגסה  ומעידה על היעדר תרבותיות.

 

תורים רבותי, תורים

העמידה בתור הושרשה בקרב הפולנים לאחר 40 שנות משטר קומוניסטי שהתנהל בתור אחד ארוך. אל תעקפו, ואל תתפרצו. גם לא במקרים של "אני רק שאלה".

 

ה"לא" הפולני

הרגילו את עצמכם לענות בשלילה לגינוני נימוסין. זה חלק מהמשחק. לאחר שתשיבו כך, יחזור המציע על הצעתו, ורק אז תוכלו לשנות את תשובתכם, וגם אז רצוי שתהיה בטון הססני כמעה.

 

bottom of page