top of page

סיורים בקרקוב

וסביבתה

 

להלן המלצות לסיורים בקרקוב:

הרובע היהודי
קז'ימייז'

משך הסיור: 2-3 שעות

בסיור זה נתרשם מעושרה הרוחני של קהילתה היהודית של קרקוב, נשמע אודות קורותיה ונבין כיצד הגיעה להתגורר בחלק זה של העיר, כמו גם אודות תרומותה והשפעותיה על חיינו עד עצם היום הזה.

בסיורנו ברובע נעקוב אחר התפתחות הקהילה היהודית באמצעות שבעת בתי הכנסת המשומרים המשובצים ברחבי הרובע, ונעמוד על ההבדלים ביניהם וחלקם בחיי הקהילה. בהתאם לרצון המטיילים, ניתן יהיה לבקר בבית הכנסת הישן (אלטשול, מתפקד כמוזיאון הרובע) או בבית הכנסת של הרמ"א. נהלך בסמטאותיה ונראה היכן היו מבנים נוספים חשובים עבור הקהילה, כדוגמת המקווה, שטיבלים שונים הפזורים ברחבי הרובע ועוד.

נתרשם מאחת הסמטאות הציוריות של הרובע, שהתפרסמה בשל היותה אתר צילום מרכזי עבור הסרט "רשימת שינדלר".

בתום הסיור ברובע היהודי, נחצה את נהר הויסלה לכיוון שכונת פודגוז'ה, שם נבקר בכיכר גיבורי הגטו, המקום ששימש את הגרמנים ככיכר השילוחים מגטו קרקוב.

גטו קרקוב
ומחנה פלאשוב

משך הסיור: כ-3 שעות

הסיור בשכונת פודגוז'ה מתמקד בקורות קהילתה היהודית של קרקוב בזמן מלחמת העולם השנייה. נעסוק בקורות הגטו, אופן וסיבת הקמתו, נתוודע לאוכלוסיה שיושבה בו, כמו גם הכוחות שהיו אמונים על ניהולו. בזמן מלחמת העולם השנייה הפכו הגרמנים חלקים משכונת פודגוז'ה ל"רובע המגורים היהודי", הלא הוא גטו עבור יהודי העיר.

 

סיורנו יתחיל בכיכר השילוחים, אשר נקראת "כיכר גיבורי הגטו" בימינו. בכיכר נשמע עובדות מפתח חשובות אודות גטו קרקוב, ונתרשם מהאתרים הסובבים אותה - אנדרטת הכיסאות, בית המרקחת של תדאוש פנקביץ ועוד. ולמעוניינים יינתן זמן לבקר במוזיאון בית המרקחת.

נפסע ברחובות הרובע, ונתרשם מאתרים הקשורים לקורות הגטו, ובהם - תחנת המשטרה, בניין היודנראט, קטע החומה שנותר, המפעל של מדריש ועוד. נסיים בהתרשמות ממפעל האמייל שתופעל על ידי אוסקר שינדלר, מי שהוכר לאחר מותו כחסיד אומות עולם, בשל פועלו להצלת יהודי קרקוב.

ניסע למקום בו התקיים ופעל מחנה הריכוז והעבודה פלאשוב. נאמוד על הסיבות לריבוי הגלעדים במקום, ומה ניתן להסיק מהם.

885703_909597272431542_8184113751311235372_o_edited.jpg
שייט בדונאייץ
וטירת ניידז'יצה

משך הסיור: 8-10 שעות

ביום זה נצא לטיול בסביבותיו של הפארק הלאומי פייניני.

 

ניסע אל העיירה Sromowce nizne, שם נשאיר את הרכב ונעלה על רפסודת עץ מסורתית לשיט נינוח בנהר הדונאייץ, אשר חורץ את גבעות הפארק. השייט נמשך כשעתיים, ומלווה בהסברים מפיו של גוראל מקומי. נעזוב את הרפסודה בעיירת הנופש שצ'אבניצה, בה ניתן גם לנוח או לסייר בין הפארקים השונים.

נמשיך בטיולנו וניסע מעט צפונה אל סכר התוחם את אגם צ'ורשטין. מאזור הסכר נשקף נוף עוצר נשימה הן של רכס הרי הטטרה (לכיוון דרום) והן טירות ניידז'יצה וצ'ורשטין (לכיוון צפון). הטירות שאנו רואים לגדות האגם שייכות לשרשרת של טירות ימי ביניימיות, 13 במספר. כולן נבנו לאורכו של נהר דונאייץ. רובן לא קיימות עוד. טירות אלו נועדו להגן על הגבול בין ממלכת פולין לממלכת הונגריה, כמו גם על נתיב סחר חשוב שעבר לאורך נהרות דונאייץ ופופרד, כל הדרך אל נהר הדנובה.

בדרכנו חזרה לקרקוב, נעצור בעיירה דמבנו, בה נוכל להתרשם מכנסיית עץ עתיקה וטיפוסית לאיזור מאלופולסקה. הכנסייה עצמה נמצאת ברשימת האתרים לשימור של אונסקו.

DSC_9405-1.jpg
פולקלור, תרבות והיסטוריה

משך הסיור: 8-10 שעות

בסיור זה נצא לחווית פולקלור, תרבות והיסטוריה ביום טיול מקסים מחוץ לקרקוב.

נתחיל את טיולנו בנסיעה לכיוון העיירה נובי וישניץ', בתחומיה נמצאת טירה קסומה. תחילת דרכה של הטירה נעוצה במאה ה-14, כאשר משפחת האצולה בראשותו של יאן קמיטה החלה להקים אחוזות מגורים מבוצרות ברחבי הנפה. איזכורה הראשון של הטירה מתוארך לשנת 1396! לאחר מלחמת העולם השניה הולאמה הטירה ומלאכת שיפוץ ושימור נרחבת יצאה לדרכה. כיום הטירה עודנה בתהליכי שיקום, בעיקר של חללי הפנים, אך פתוחה לקהל הרחב. ניתן לסייר בתחומיה ו/או בתוכה.

לאחר שנסיים להתרשם מטירתה של נובי וישניץ', נחזור לרכבנו ונמשיך בנסיעה אל זליפיה – הכפר המאויר. נשמע אודות קורותיה של פליציה צורילובה, חלוצת המסורת, וכיצד התפתחה המסורת בכפר. נראה את ביתה שהפך זה מכבר למוזאון, ונראה דוגמאות נוספות ברחבי הכפר. בהתאם לרצון המטיילים, ניתן יהיה לבקר במוזאון ו/או בבית הציירים.

לאחר הביקור בזליפיה, נשוב לדרכנו וניסע אל דומברובה טרנובסקה, שם נשתמר ושופץ לאחרונה בית הכנסת המרשים של העיירה. נעצור להתרשם ממנו ומן המוזאון שהוקם בתוכו. באמצעות המוזאון נתוודע לעברה של הקהילה היהודית מהאזור ונתרשם מהיכל התפילה המשוחזר שלה.

באם יוותר זמן, נעצור בדרכנו בחזרה בטרנוב, עיר עתיקה ומרשימה עם מרכז היסטורי צבעוני ויפה. נסייר בסמטאותיה, נראה את בניין העירייה האקלקטי שבמרכזה, נעמוד על עברה היהודי ונקנח בבירה באחת מן המסעדות שבכיכר השוק.

קרקוב הקלאסית

משך הסיור: 3-4 שעות

בסיור זה נתרשם מבירתה התרבותית של פולין - קרקוב. נראה את אתריה הקלאסיים, כמו גם נשמע את סיפורם של גיבורי האומה הפולנית. נשמע על ההיסטוריה של העיר והאומה הפולנית – מתקומתה ועד לימינו.

נתחיל את סיורינו מכיכר יאן מאטייקו, בה נתרשם מאנדרטת גרונבלד ונשמע את סיפורה. נשים פעמינו אל העיר העתיקה של קרקוב דרך הברביקן המרשים ושער פלוריאן היפה. נצפה על אתריה השונים של כיכר השוק הגדולה ביותר באירופה – הרינק של קרקוב. בין האתרים – בזיליקת מריה הקדושה, הסוקייניצה, כנסיית אדלברט הקדוש ועוד.

לאחר מכן, תוך פסיעה "בדרך המלכותית", נתקדם למקום בו שוכנת האוניברסיטה העתיקה ביותר של פולין, והשנייה בעתיקותה בעולם (!) - האוניברסיטה היאגלונית.

נקנח את הסיור עם אתר המפורסם ביותר של פולין – מתחם המלוכה המרשים של קרקוב, הלא הוא ארמון ואבל. נסייר ברחבת הטירה, ניחשף לעברה המרתק, ולמעוניינים - תינתן האפשרות להיכנס לקתדרלה העתיקה והמרשימה.

שכונת
נובה הוטה

משך הסיור: כ-3 שעות

הסיור בשכונה, שנועדה להיות "עיר מגורים סטאליניסטית אידאלית", מזמן מסע בנבכי ההיסטוריה של אחת השכונות המרתקות בקרקוב, החופף באופן כללי לסיפורה של השליטה הקומוניסטית בפולין.

נתחיל את ביקורינו בשכונת נובה הוטה בנקודה המרכזית ממנה התפתחה השכונה כולה - הכיכר המרכזית - "פלאץ צנטראלני". נלמד על עברה של הכיכר, המבנים שמקיפים אותה, וצורתה הייחודית והחשובה. מכיכר זו נצעד על "שדרת השושנים", לעבר פארק בניין העירייה, בה תוכנן להיבנות מרכזה האדמיניסטרטיבי של השכונה.

נתרשם ממספר אתרים בעלי חשיבות מכרעת בהתפתחות השכונה, בהם: התאטרון העממי, כנסיית "תיבת האלוהים", שער הכניסה למפעל הפלדה ("קומבינט") ועוד.

באם הדבר יתאפשר, ניכנס (בתשלום) לאחד מהמקלטים הגרעיניים הפזורים ברחבי הרובע, שנועדו לשמש למקרה של מלחמה גרעינית בין המעצמות.

הפארק הלאומי
אויצוב

משך הסיור: 6-8 שעות

את מסלולנו נתחיל במתחם החנייה למרגלות טירת אויצוב. נעלה במדרגות עד לשער הכניסה. בהתאם להתכנות (ובתשלום), נעבור אותו ונשוטט בין ההריסות המשומרות של הטירה. מהמקום נשקף נוף של ליבו של עמק פרונדניק והנחל הקרוי על שמו. נתחיל בהליכה כשמימיננו מוזאון אויצוב ומשמאלנו מלון קז'ימייז'. ניצמד לצידו המערבי של העמק ונמשיך בהליכה עד לפיצול המסלול (שחור וכחול).

לחושקים בנקודת תצפית תתאפשר עלייה לגבעה בתחילת המסלול השחור, ממנה נשקף היטב לב העמק, הנחלים הזורמים בו ונקודת המפגש שלהם. אם נצפה לכיוון מערב נראה את ערוץ נחל סונספובסקה, המוביל אל עמק סונספובסקה. נתחיל בהליכה לכיוון מערת לוקייטק. בהגיענו אליה, בהתאם להתכנות, ייכנסו לסיור מודרך בתוכה המעוניינים בכך (בתשלום).

משם נמשיך במסלול הכחול במורד הגבעה, כשמימיננו ומשמאלנו מתנשאים עצי אלון ואשור עצומים בגובהם, ובצידי הדרך יבחינו חדי הראיה בפטריות, עובשים וחזזיות בצורות, צבעים וגדלים שונים. נמשיך במסלול עד שנגיע לשער קרקוב. הפולנים מאמינים כי כאשר הסלעים המרכיבים את השער יתקרבו עד כדי נגיעה זה בזה, יגיע סוף העולם. כדי למנוע את סוף העולם, נהוג להניח מקלות למרגלות הסלעים כדי לעצור את תנועתם.

נצא דרך השער ונגיע אל שביל הגישה הסלול של הפארק. מימיננו נמצא את מעיין האושר (מומלץ ללגום ממימיו, להם, כך מאמינים, יש סגולות נפלאות). נחצה את גשר פרונדניק ונתקדם לשביל הגישה למערה החשוכה. נעלה במעלה השביל (עליה תלולה אך מסומנת היטב ומובטחת באמצעות מעקות ביטחון). בכניסה למערה נאלץ להקשיב להסבר בפולנית (ארוך למדיי – כ-10 דקות) עליו לא ניתן לוותר. למעוניינים בכך (ובתשלום), ניכנס למערה בה נזכה לפגוש מגוון חרקים ופרוקי רגליים האופייניים למערות הפארק (ובהם עכביש המערות האירופאי). אם נהיה ברי מזל, ובהתאם לעונה, ייתכן ונפגוש גם עטלפים. מחוץ למערה נוכל לצפות בתצורה סלעית מעניינת אשר זכתה לכינוי "היד הלבנה" או "הכפפה".

נרד בחזרה לכיוון העמק בדרך בה עלינו, נחצה בחזרה את גשר פרונדניק, ונצעד חזרה צפונה לכיוון החנייה כשאנו נמצאים בגדה המערבית של הנחל. באמצע הדרך נוכל לראות תצורה סלעית מעניינת נוספת בעברו השני של הנחל – המחט של דאוטימה. הסלע נקרא על שמה הספרותי של המשוררת ידביגה לושצ'בסקה.

בדרכנו חזרה לחנייה נעצור באחת המסעדות בדרך כדי לנוח ולאכול ארוחת צהריים.

עם שובנו לחנייה נתקדם במעלה הדרך לטירת פייסקובה סקאלה. בדרכנו נבחין ב-2 מוקדי עניין – הקפלה על המים ואלת הרקולס. במעלה הגבעה נתחיל את מסלולנו בנקודת תצפית שבקומה העליונה של המסעדה שבמתחם הטירה. מנקודת התצפית נבחין (בעונה) בגינה פורחת יפיפיה בעלת צורות גאומטריות שונות. בגינה זו נהגו בעלי הטירה בתקופות שונות לשחרר את כלביהם ולשעשעם. על שם גבעה זו נקראת הגבעה – סלע הכלבים.

בהתאם להתכנות, נעצור בדרכנו חזרה לקרקוב להתרשם מטירת טנצ'ין.

bottom of page