top of page

לובלין / Lublin

לובלין
לובלין
לובלין
לובלין
לובלין
לובלין
לובלין
לובלין
לובלין
לובלין

לובלין, אחת הערים העתיקות בפולין, היא בעלת היסטוריה עשירה ומורשת ייחודית המשלבת השפעות פוליטיות, תרבותיות ודתיות. העיר ממוקמת במזרח פולין ושימשה כצומת חשוב בין מזרח ומרכז אירופה מאז ימי הביניים, בזכות מיקומה האסטרטגי. לובלין מזוהה לא רק בזכות העבר הפוליטי שלה והקשר ההיסטורי ל"איחוד לובלין", אלא גם בשל הקהילה היהודית המשגשגת שהתקיימה בה במשך מאות שנים והותירה חותם עמוק על התרבות המקומית.

לובלין נוסדה כבר במאה ה-12, והחלה להתפתח כעיר מסחרית בזכות מיקומה על דרך המסחר שחיברה בין קרקוב לקייב. במאה ה-14, היא קיבלה את זכויות העיר שלה מידי המלך קז'ימייז' השלישי, והפכה למרכז חשוב הן מבחינה כלכלית והן מבחינה אסטרטגית. עם חלוף השנים, לובלין המשיכה להתרחב והתפתחה גם כמרכז דתי ותרבותי.

אחד הרגעים המכוננים בהיסטוריה של לובלין התרחש בשנת 1569, אז נערך בעיר "איחוד לובלין" (Union of Lublin), אירוע שהותיר חותם משמעותי על ההיסטוריה של פולין ושל מזרח אירופה.

איחוד לובלין – רגע מכונן בהיסטוריה הפולנית. ההסכם הביא להקמת מדינה משותפת לשני העמים – פולין וליטא – תחת שלטון מלך אחד, עם מערכת מדינית משותפת אך שמירה על עצמאות תרבותית ומבנה פוליטי נפרד לשתי המדינות. האיחוד יצר את אחת המדינות הגדולות והמשפיעות ביותר באירופה של העת ההיא.

האיחוד היווה שיא של תקופה שבה פולין וליטא עבדו יחד מול איומים חיצוניים, בעיקר מרוסיה והאימפריה העות'מאנית. הוא חיזק את הפוליטיקה הדמוקרטית היחסית של פולין, והפך אותה למדינה מתקדמת במובנים רבים. לובלין, שבה נערך האיחוד, זכתה למעמד מיוחד בהיסטוריה הפולנית, והייתה לעיר סמלית לתקופה של שיתוף פעולה פוליטי מוצלח.

המורשת היהודית של לובלין

נדבך משמעותי נוסף בעברה של העיר קשור לקהילה היהודית ששגשגה בעיר במשך מאות שנים. לובלין הייתה אחד המרכזים החשובים של היהדות בפולין, והייתה ידועה בכינוי "ירושלים של פולין". במאה ה-16 הייתה העיר מרכז תורני חשוב, ובתקופה זו פעל בה בית מדרש של תלמידי חכמים שהפך למרכז למדני בולט באירופה. בעיר התקיימו בתי כנסת, מוסדות לימוד, ובתי דפוס עבריים חשובים. מאוחר יותר, בשנת 1930, הוקמה בעיר ישיבת חכמי לובלין על ידי רבי מאיר שפירא. הישיבה נחשבה למוסד לימודי יוקרתי וחדשני, והכשירה דורות של תלמידי חכמים מכל רחבי אירופה, כשהיא מחברת בין מסורת תורנית עמוקה לגישה חינוכית מודרנית.

למרות תקופת השגשוג הארוכה, השואה הכתה קשות בקהילה היהודית של לובלין. במהלך מלחמת העולם השנייה, רוב יהודי העיר נרצחו ביערות הסביבה ובמחנות ההשמדה. כיום, קהילה קטנה משמרת את גחלת העבר.

לובלין המודרנית היא עיר תוססת שמצליחה לשמר את עברה ההיסטורי תוך כדי פיתוח עכשווי. העיר העתיקה של לובלין נשמרה במצב מצוין, והיא מציגה אדריכלות מימי הביניים ותקופות מאוחרות יותר. תיירים רבים נמשכים לעיר בזכות אתרים היסטוריים חשובים כמו טירת לובלין, העיר העתיקה, בתי הכנסת, בתי הקברות ואתרים הקשורים להיסטוריה היהודית העשירה של העיר.

בנוסף, לובלין היא גם מרכז תרבותי עכשווי. בכל שנה מתקיימים בה פסטיבלים, אירועים תרבותיים ותערוכות, המושכים אליהם אמנים ותיירים מכל העולם. הפסטיבל היהודי השנתי "לובלינער" בעיר, למשל, מהלל את המורשת היהודית של העיר והאזור, ומחבר את הקהילה המקומית עם העבר היהודי הנפקד.

 

הרובע היפה ביותר בעיר הוא ללא ספק העיר העתיקה, התחומה בין גבעותיה של לובלין, אך אתרים נוספים, הנמצאים במרחק מה ממרכזה התיירותי, שווים גם הם ביקור, אליהם תוכלו להגיע באמצעות האוטובוסים החשמליים של העיר.

 

בין אתריה וודאי תמצאו עניין באתרים הבאים:

טירת לובלין (Muzeum Narodowe w Lublinie)

נבנתה במאה ה-12, היא אחת האתרים ההיסטוריים המפורסמים בעיר והיא משמשת כעדות להיסטוריה העשירה של האזור. במתחם עצמו תמצאו את קפלת השילוש הקדוש המלכותית ואת הדוניון - החלקים העתיקים ביותר בטירה ובעיר כולה. בעבר הרחוק, היתה הטירה למשכנו של המלך כשביקר בעיר, אך ברבות השנים, ועם ביטול המונרכיה בפולין, הוסב שימושו לכדי כלא, ובימי מלחמת העולם השניה אף כמחנה ריכוז ומתקן מעצר.

הטירה שופצה במהלך השנים וכיום נחשבת לאתר תיירותי מרכזי. בטירה פועל המוזיאון הלאומי של לובלין, אשר מציע תערוכות מגוונות בנושאים כמו אמנות פולנית, ארכיאולוגיה והיסטוריה של לובלין. המוזיאון כולל גם פריטים ייחודיים כגון עבודות אמנות מתקופות שונות, כלי נשק, ותצוגות הקשורות למורשת התרבותית של האזור. תצפית מהטירה מציעה נוף פנורמי של העיר העתיקה והסביבה.

שער גרודזקה (ז'ידובסקה)

Brama Grodzka (Żydowska)

ידוע גם בשם "שער היהודים" מאחר והוביל לשכונה היהודית העתיקה, שהיתה ממוקמת למרגלות הטירה המלכותית. כיום מאכלס המבנה את אחד המוסדות החשובים בעיר - Teatr NN, העוסק בתיעוד העבר היהודי של העיר, חינוך והדרכה. המבקרים במקום יכולים ללמוד אודות הקהילה היהודית של העיר, מראה השכונה (שכבר לא קיימת), ומאמצי התיעוד העיקשים של עובדי המוסד.

כיכר השוק  ובית העירייה הישן (Trybunał Koronny)

אחד המקומות המרכזיים וההיסטוריים בעיר, מוקף בניינים מרהיבים בסגנונות גותי ורנסנס. במרכז הכיכר נמצא הטריבונל, שהוקם בשנת 1578 על ידי המלך סטפן באטורי ושימש כבית המשפט הגבוה ביותר בממלכת פולין. כיום מאכלס את מנהל האוכלוסין של העיר, כמו גם מסלול תת קרקעי תיירותי הכולל מעברים, חפירות עתיקות וקטעי תשתית מהעבר.

קתדרלת לובלין

(Archikatedra św. Jana Chrzciciela i św. Jana Ewangelisty)

ידועה גם כקתדרלת יוחנן המטביל, היא אחד מהאתרים הדתיים החשובים בעיר. הקתדרלה נבנתה במאה ה-16 בסגנון רנסנס, אך במהלך השנים עברה מספר שינויים ושיפוצים, כולל הוספת אלמנטים ברוקיים. ראוי לשים לב גם למגדל הפעמונים הנאה, המשמש כשער כניסה נוסף לעיר העתיקה.

 

שער קרקוב (Brama Krakowska)

אחד הסמלים המוכרים של העיר. השער נבנה במאה ה-14 והוא שוכן על החומות ההיסטוריות של העיר, ששמרו עליה במשך מאות שנים. השער שוכן בצידה המזרחי של העיר העתיקה וממנו החלה בעבר הדרך אשר הובילה אל העיר קרקוב, ומשום כך שמו של השער. העיצוב האדריכלי שלו מתאפיין בסגנון גותי, והוא כולל קשתות מרשימות ובחלקו העליון מגדלון עם גג חד. כיום, משמש כנקודת כניסה חשובה לתיירים המבקרים בעיר העתיקה.

כיכר ליטא (Plac Litewski)

אחת הכיכרות המרכזיות והחשובות בעיר, והיא ממוקמת בסמוך למרכזה ההיסטורי. הכיכר נקראת על שמו של האיחוד ההיסטורי שנחתם בין פולין וליטא, אשר הפך את לובלין למוקד פוליטי חשוב. בכיכר נמצאים מספר אתרים מרשימים, בהם ארמון צ'רטוריסקי, ארמון לובומירסקי, אובליסק האיחוד ומלון גרנד המפואר.

ישיבת חכמי לובלין (Hotel Ilan Lublin)

המבנה, ששרד את המלחמה, הוקם במקור בשנת 1930 על ידי הרב מאיר שפירא, אשר ראה בחזונו כיצד שבה לובלין לגדולתה היהודית מימי הביניים. כיום המקום משמש כבית מלון ומקום מושבה של הקהילה היהודית של לובלין, כולל בית הכנסת משופץ ומטבח כשר. מוזיאון קטן בתחומיה מתעד את עברה היהודי של העיר, כמו גם את חייו של הרב שפירא ומפעלי חייו החשובים ביותר - הישיבה עצמה והדף היומי להסדרת לימודי הגמרא בעולם היהודי.

בתי הקברות היהודיים (Stary Cmentarz i Nowy Cmentarz)

בתי הקברות היהודיים בלובלין מהווים עדות להיסטוריה העשירה והמרגשת של הקהילה היהודית בעיר. בית הקברות הישן, שנמצא ברחוב קלינובצ'יזנה (Ulica Kalinowszczyzna), הוא אחד מבתי הקברות העתיקים בפולין (יש המתעקשים כי בתחומו נמצא הקבר המסומן העתיק ביותר על אדמת פולין), שבו קבורים רבים מהחכמים והמנהיגים היהודיים המשמעותיים של התקופה, כולל החוזה מלובלין, שהיה דמות מופת בתורה ובחסידות.

בית הקברות החדש עודנו פעיל, ומכיל את מקום הקבר של הרב מאיר שפירא, מייסד ישיבת חכמי לובלין. בעוד שאוהלו עודנו נמצא בבית הקברות, גופתו הועלתה מפולין לישראל לאחר השואה, והוא נקבר בהר המנוחות בירושלים.

bottom of page