top of page

מצודת מודלין

מודלין
מודלין
מודלין
מודלין
מודלין
מודלין
מודלין
מודלין
הנוף לכיוון ורשה

מצודת מודלין היא מהמצודות הצבאיות הגדולות ביותר בפולין. היא ממוקמת כיום בעיירה נובי דבור מאזובייצקי (Nowy Dwór Mazowiecki), כ-50 קילומטרים צפונית לוורשה. במקור, המצודה נבנתה על ידי הצרפתים בשנים 1806-1812. הקסרקטין שבתחומי המצודה נחשב למבנה הארוך ביותר באירופה, כ-2.2 קילומטרים (!) אורכו.

חשיבותו המבצעית של המקום הממוקם בנקודת המפגש של הנהרות ויסלה, נארב ובוג היתה ידועה במרוצת השנים. כבר בתקופת המלכים הפיאסטים, במאה ה-11, נבנה מבצר באיזור. בעת המודרנית היו אלה השבדים שבנו ביצור במקום בזמן המבול השבדי. עם סילוקם, נהרס הביצור והמקום נותר שומם לכעוד 150 שנה.

בתקופה בה פולין היתה מחולקת, איזור זה היה תחת שליטת הצאר הרוסי. תחתיו עלה הרעיון לבנות באיזור זה ביצור על שיגן על גבולות השליטה. יחד עם זאת, תוכנית זו לא מומשה, לאחר שאיזור זה נכבש לתקופה קצרה על ידי נפולאון והפך להיות חלק מדוכסות ורשה. 

מתחילת נוכחותם של הכוחות הצרפתיים בפולין הכבושה, עמל הצבא הצרפתי לבצר את גבולות הכיבושים החדשים. הבנייה החלה ב-1807 על הגדה הצפונית של נהר הויסלה, ונסתיימה רק לקראת 1809. ב-1810 הוסבה המצודה מנקודת תגבורת לביצור מרכזי לאורך הגבול. למעלה מ-20 אלף עובדים עמלו על תגבור הביצורים, לקראת פרוץ המלחמה הצרפתית-רוסית. 

לאחר תבוסת הצרפתים במוסקבה, נפלה מערכת הביצורים גם היא, בשנת 1813. תחת שליטת הרוסים הורחבה משמעותית מערכת הביצורים, ושולבה עם הביצורים שנבנו מצפון לוורשה ("הסיטאדלה"). בתקופה זו גם נבנה הקסרקטין הארוך ביותר באירופה. המצודה נבחנה בשנית במלחמת העולם הראשונה, כאשר בשנת 1915 הגיעו אליה הכוחות הגרמנים. מערכת הביצורים הזו נחשבה בזמנו לאיתנה ביותר באירופה. יחד עם זאת, ובעיקר בשל הצטרפות מקרים ששיחקה לטובת הגרמנים, כיבוש המצודה ארך ימים ספורים בלבד.

בזמן מלחמת העולם השנייה, שימשה המצודה את הפולנים, כשמפקדה של המצודה במודלין היה האחרון להיכנע לכוחות הגרמנים בשנת 1939. 

כיום, המצודה פתוחה בחלקה לביקור. ניתן להתרשם ממספר מבנים בהם מגדל הטטארים (עליו ניתן לעלות לתצפית מרשימה על האיזור), הקסרקטין בחלקו פתוח, כמו גם המגדל הלבן ותחנת הכוח הנטושה. מעברו השני של הנהר ניתן לראות את הממגורה המבוצרת. 

בביקורכם במקום, אל תפספסו את התצפית ממגדל הטטארים. ביום בו מזג האויר מאפשר זאת, ניתן לראות פנורמה מרשימה של העיר ורשה.

כל הזכויות שמורות

אין להעתיק, לשכפל, לצלם, לתרגם, להקליט, לשדר, לקלוט ו/או לאכסן במאגר מידע בכל דרך ו/או אמצעי מכני, דיגיטלי, אופטי, מגנטי ו/או אחר – חלק כלשהו מן המידע ו/או המאמרים ו/או התמונות ו/או האיורים ו/או כל תוכן אחר שצורף ו/או נכלל באתר אינטרנט זה, בין אם לשימוש פנימי ו/או לשימוש מסחרי.
כל שימוש בתכני האתר ללא אישור מפורש בכתב מבעל העמוד אסור בהחלט.

כל הזכויות על המאמרים המקצועיים המתפרסמים באתר זה שמורות לבעל העמוד, למעט במקומות בהם צויין אחרת במפורש. חל איסור מוחלט לפרסם את המאמרים, חלקם או בשלמותם, באף פורום אינטרנטי, בלוג, אתר אישי, אתר מקצועי, אתר מסחרי או אתר-ללא-כוונות-רווח, ללא אישור מפורש בכתב מבעל העמוד. כמו כן אין לקשר, לערוך, לעבד או לשנות את התמונות והחומריים הגרפיים שמלווים אותם.

 

השימוש במידע שבאתר היא באחריות המשתמש בלבד. באחריות המשתמש לוודא את תקינות המידע ונכונותו לפני השימוש בו.

יש לכם שאלה? כתבו לנו!

Your details were sent successfully!

  • Instagram
  • facebook
bottom of page