top of page

כנסיות העץ האורתודוקסיות
בהרי הקרפטים

כנסיית עליית מרים השמיימה בסמולניק
כנסיית מיכאל הארכימלאך בברונארי, צילום: Henryk Bielamowicz CC BY-SA 4.0
כנסיית יעקב השליח בפוברוז'ניק, צילום: Henryk Bielamowicz CC BY-SA 4.0

ה"צרקבות" (Tserkvas) - כנסיות העץ האורתודוקסיות הן זכר לימים בהם הממלכה הפולנית שלטה באיזורים מזרחיים ושמשה כגבולה המזרחי של אירופה. הכנסיות העתיקות ביותר מתוארכות למאה ה-15. בעיצובן, הן מזכירות את הכנסייה הביזנטית, בניגוד לסגנון הגותי שנפוץ סביבן בעת בנייתן. את כיפותיהן מעטרים "בצלים" הטיפוסיים לכנסיות אורתודוקסיות.

 

כנסיות העץ האורתודוקסיות באזור הרי הקרפטים בפולין ובאוקראינה הן מבנים ייחודיים שהוקמו בין המאה ה-16 למאה ה-19, תוך שילוב של מסורת אדריכלית אורתודוקסית עם סגנונות מקומיים. כנסיות אלו, שנבנו בטכניקה של קורות עץ אופקיות והונחו על יסודות אבן, מאופיינות בתוכנית אדריכלית תלת-חלקית ובכיפות מרובעות או מתומנות. במתחמי הכנסיות נכללים לרוב גם מגדלי פעמונים מעץ, חצרות כנסייה, שערים ובתי קברות, המספקים עדות חיה למורשת התרבותית והדתית של הקהילות המקומיות. כל כנסייה מייצגת סגנון מקומי שונה: כנסיות הסגנון למקו במערב פולין, סגנון בויכו בצפון האזור וסגנון חוצול בדרום-מזרח אוקראינה, המשקף את התרבות והאמונה של כל קהילה ייחודית.

כנסיות אלו מצביעות על רמת מיומנות גבוהה בעבודות העץ ועל פתרונות מבניים ייחודיים שנעשו במטרה לשמר את המבנים לאורך הדורות, תוך התחשבות בתנאי השטח ההרריים. כל כנסייה כוללת אייקונוסטאזיס ודקורציה פנימית פוליכרומית עשירה, דבר המעניק להן עומק רוחני וחשיבות היסטורית. הכנסיות רשומות כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו ומשמרות תרבות אדריכלית עתיקת יומין, תוך שמירה על אלמנטים מקוריים ותחזוקה קפדנית לפי שיטות מסורתיות.

להלן רשימה של הכנסיות בפולין שנכללות ברשימת אונסק"ו:

כנסיית עליית מרים השמיימה בסמולניק (Smolnik)
(Kościół filialny pw. Wniebowzięcia NMP)

ממוקמת בהרי ביישצ'אדי בדרום-מזרח פולין, על גבעה סמוך לנהר סן ובקרבת הפארק הלאומי של האזור. המבנה הייחודי שלה, המורכב משלושה חלקים נפרדים ומקורים בגגות אוהל שבורים, משקף סימטריה ותוכנית צלב יווני, שהם מאפיינים מובהקים של כנסיות הסגנון הבויכוי. פנים הכנסייה מעוטר בנברשות יוצאות דופן המיוצרות מקרני צבאים, המוסיפות למקום אווירה כפרית וייחודית.

 

כנסיית יעקב השליח בפוברוז'ניק (Powroźnik)

(Zabytkowa Cerkiew św. Jakuba Apostoła w Powroźniku)

נבנתה בשנת 1600, מהווה דוגמה לסגנון הלמקו המערבי, ומשמשת דגם חשוב לפיתוח הכנסיות באותו אזור. הכנסייה בולטת בשל העיטורים הפוליכרומיים הפנימיים והאייקונוסטאזיס העתיק שלה, המשקפים את סגנון הלמקו המסורתי.

כנסיית מיכאל המלאך בברונארי (Brunary)

(Cerkiew św. Michała Archanioła w Brunarach)

נבנתה במאה ה-17 ושופצה בשנות ה-19. המבנה, המשלב עיצוב תלת-חלקי ומגדל פעמונים סמוך, מעוטר באיקונוסטאזיס וציורי קיר מיוחדים. הכנסייה מוקפת בגדר עץ המוקפת עצים המוסיפים לה חן טבעי.

כנסיית חסדה של מרים הבתולה באובצ'ארי (Owczary)

(Cerkiew grekokatolicka pw. Opieki Bogarodzicy Owczary)

כנסייה שנבנתה בשנת 1653 בסגנון למקו מערבי, נודעת בשל העיטורים הפנימיים ושימור הקישוטים האייקוניים. הכנסייה מציגה עיטורי עץ עדינים ונחשבת לאחת הכנסיות העתיקות ביותר באזור.

כנסיית פרסקבייה הקדושה בקוויאטון (Kwiatoń)

(Cerkiew św. Paraskewy w Kwiatoniu)

נבנתה במאה ה-17 ומהווה דוגמה בולטת לסגנון הלמקו. קירותיה המעוטרים ותקרות העץ המיוחדות משקפות את האומנות המקומית ואת החשיבות הדתית והתרבותית של המבנה בעיני הקהילה המקומית.

כנסיית מיכאל הארכימלאך בטוז'נסק (Turzańsk)

(Zespół cerkiewny - cerkiew greckokatolicka pw. Michała Archanioła)

כנסייה מהמאה ה-18, מייצגת את המסורת הבויכוית עם עיצוב תלת-חלקי ייחודי. מבנה הכנסייה כולל קמרונות עץ וכיפה מרכזית, ובלבו אייקונוסטאזיס נדיר ומרשים.

כנסיית פרסקבייה הקדושה ברדרוז' (Radruż)

(Zespół Cerkiewny w Radrużu)

אחת מהכנסיות הוותיקות ביותר, שנבנתה במאה ה-16. הכנסייה מדגימה סגנון בנייה ייחודי וכוללת מגדל פעמונים עצמאי. עיצובה משקף מסורת בויכוית עשירה ועיטורים ייחודיים מהתקופה.

כנסיית לידת הבתולה מרים המבורכת בחוטינייץ (Chotyniec)

(Cerkiew Pw. Narodzenia Przenajświętszej Bogurodzicy)

כנסייה חשובה שנבנתה בשנת 1615. הקירות החיצוניים המעוצבים, הציוריים והאיקונוסטאזיס הייחודי מעניקים לה מראה מסורתי ומדגישים את אמנות החריטה האוקראינית.

 

הכנסיות הללו הן חלק מקבוצה של 16 כנסיות מזרחיות-קתוליות ואורתודוקסיות הנמצאת בדרום פולין ובמערב אוקראינה הכלולות ברשימת אונסק"ו. המבנים הללו משמרים את התרבות האמנותית ואת טכניקות הבנייה הייחודיות של אזור הרי הקרפטים. הם עדות מוחשית לחיים הרוחניים, למורשת ולאמנות של קהילות הנוצרים האורתודוקסים והיוונים-קתולים.

bottom of page