top of page

ביאליסטוק / Białystok

ארמון בראניצקי

בניין העירייה
ארמון בראניצקי
ארמון בראניצקי
האנדרטה לזכר בית הכנסת הגדול
מרכז זמנהוף
ארמון לובומירסקי
שער הכניסה לבית העלמין החדש
בית הכנסת של משפחת ציטרון
בית כנסת פיאסקובר
קתדרלת סיינט ניקולאס (אורתודוקסית)
כנסיית רוש הקדוש
הארמון של משפחת ציטרון

ביאליסטוק היא העיר הגדולה ביותר בצפון מזרח פולין, ובין יושביה תמצאו פולנים, טטארים ובלארוסים. במשך מאות שנים היתה אוכלוסייתה  עשירה מאוד ומגוונת - הן מבחינה דתית והן בשפות המדוברות בה. שתי הכנסיות - הקתולית והאורתודוקסית פרחו ושגשגו בעיר, כמו גם מיעוטים אתנים נוספים כדוגמת יהודים, רותאנים ופולנים. אין זה פלא איפוא כי דווקא בעיר הזו הגה לודביג זמנהוף את הרעיון של השפה האוניברסלית, הלא היא האספרנטו.

ההיסטוריה של ביאליסטוק מתחילה במאה ה-14, כאשר הוקמה כיישוב קטן בבעלות איש האצולה יאן קלמנס בראניצקי. במהלך השנים, העיר הפכה להיות מרכז מסחרי חשוב, בעיקר בשל מיקומה הגיאוגרפי האסטרטגי בין פרוסיה לרוסיה. במאה ה-18, כאשר העיר עברה לידי האימפריה הפרוסית, התפתחה ביאליסטוק במהירות, והפכה למוקד תעשייתי מרכזי. במהלך המאה ה-19 הוקמו בה מפעלים רבים, במיוחד בתחום הטקסטיל. תקופה זו סימנה את תקופת השגשוג הכלכלי והגידול הדמוגרפי של העיר. רבים מהמהגרים שהגיעו לביאליסטוק היו יהודים, שהקימו קהילה תוססת עם מוסדות חינוך, תרבות ודת. מהידועים שבתושביה היהודים ראוי לציין את אליעזר לודביג זמנהוף, הוגה שפת האספרנטו ודמות חשובה בפיתוח והפצת רעיונות קוסמופוליטיים. 

ביאליסטוק הייתה מרכז יהודי חשוב עם קהילה גדולה ומשגשגת. הקהילה כללה רבנים ידועים, סופרים ואנשי רוח. במהלך מלחמת העולם השנייה, הקהילה סבלה מאובדן כבד, כאשר רוב היהודים בעיר נרצחו או גורשו. זיכרון השואה והקהילה היהודית שנעלמה מהווה חלק בלתי נפרד ממורשת העיר, ומונצח בין היתר בפסטיבל "זכור - צבע וצליל" לתרבות יהודית המתקיים בה מידי שנה.

ביאליסטוק, עם היסטוריה עשירה ומורכבת, מהווה כיום יעד תיירותי חשוב בפולין. העיר מצליחה לשלב בין העבר לבין ההווה, ולשמר את זיכרון הקהילות השונות שחיו בה, בפרט זו היהודית. תיירים המבקרים בעיר יכולים למצוא שילוב מושלם של תרבות, היסטוריה וטבע, מה שהופך את ביאליסטוק ליעד חובה לכל מי שמעוניין להכיר את פולין על צדדיה השונים.

 

בין אתריה המעניינים תוכלו למצוא את:

ארמון ברניצקי (Pałac Branickich)

נחשב לאחד הסמלים הבולטים של העיר. הארמון, שנבנה במאה ה-18, עוצב בסגנון הבארוק ומוקף גן מטופח המפורסם בזכות יופיו ופסליו. הוא נבנה על ידי משפחת ברניצקי, אחת המשפחות האצולה החשובות בפולין, בעלת היישוב בתחילת דרכו. כיום, הארמון משמש כמקום לאירועים תרבותיים וכמוזיאון, כמו גם כמשכנה של אוניברסיטת ביאליסטוק. גן הארמון פתוח לקהל ומציע שבילים מוריקים נעימים.

קתדרלת ביאליסטוק (Katedra Białostocka)

מבנה דתי מרהיב, שנבנה בסגנון ניאו-גותי במאה ה-20. סיפור בנייתה מעניין - המבנה הנוכחי צמוד ומחובר לכנסייה בארוקית קטנטנה, ולמעשה משמש כהרחבה של זו הקטנה. הדבר נובע מכך שכאשר התקבלה ההחלטה על הגדלתה, אסור היה, על פי החוק הרוסי שהיה תקף דאז, לבנות מבני דת חדשים, ולכן המבנה החדש נבנה כהרחבה של המבנה הישן. הקתדרלה מתאפיינת במגדלים גבוהים, קשתות מחודדות ועיטורים גותיים שמזכירים קתדרלות אחרות בפולין, כמו קתדרלת שכונת פרגה בוורשה, העיר ז'יררדוב והעיר ראדום, ולא בכדי - כולן נבנו על ידי אותו אדריכל, לפי תוכנית בנייה דומה למדיי. עיצובה הפנימי של הקתדרלה עשיר מאוד, וכולל פרסקאות ודקורציות מרהיבות.

כיכר השוק ובית העירייה (Rynek Białystocki)

אחת האטרקציות המרכזיות בעיר. הכיכר מוקפת בבניינים היסטוריים עם ארכיטקטורה מרשימה. במרכזה שוכן בניין העירייה, שנחשב לאחד הסמלים המוכרים של ביאליסטוק. הבניין, שהוקם במאה ה-18, שוחזר לאחר המלחמה, מתאפיין בסגנון ניאו-קלאסי עם מגדל גבוה שכולל שעון, ומשמש כמוזיאון האזורי של ביאליסטוק, שבו מוצגות תערוכות רבות המוקדשות להיסטוריה ולתרבות המקומית.

 

מרכז זמנהוף (Centrum im. Ludwika Zamenhofa)

מוסד תרבותי המוקדש לקידום והנחלת המורשת של לודוויג זמנהוף, ממציא שפת האספרנטו. המרכז ממוקם במבנה מודרני  ומארח מגוון פעילויות חינוכיות, תרבותיות ואמנותיות. המבקרים יכולים למצוא כאן תערוכות, סדנאות, הרצאות ואירועים המוקדשים לאספרנטו ולתרבות היהודית של העיר. כמו כן, המרכז פועל גם לקידום דו-קיום וחיים משותפים בין קהילות שונות בעיר.

אתרי מורשת יהודיים

כאמור, יהודים היו לאחד המיעוטים המשמעותיים שאכלסו את העיר לפני המלחמה, ומשום שכך אתרי מורשת יהודיים נמצאים בכל רחבי העיר. בין האתרים והמבנים ששרדו, ניתן למנות את בית הכנסת פיאסקובר, בית כנסת ציטרין, ארמון טרילינגוב, הגימנסיה העברית, בית הקברות החדש ועוד.

 

כיכר מרדכי טננבאום (Plac Mordechaja Tenenbauma)

בלב שכונת מגורים שוכנת אנדרטה לזכרם של יהודי ביאליסטוק, גיבורי המרד המפורסם וקורבנות ההתנגדות לגרמנים.

כנסיית רוש הקדוש (Bazylika Mniejsza św. Rocha)

נבנתה במאה ה-20 בסגנון מודרניסטי ייחודי. זהו אחד המבנים הראשונים בפולין שנבנה כולו מבטון.

ארמון האסבאך (Pałac Hasbacha)

נבנה בשנות ה-80 של המאה ה-19 על ידי אוואלד האסבאך, בסגנון ניאו-רנסנסי, עם השפעות צרפתיות, הולנדיות וטוסקניות. סביב הארמון נמצא גן קטן ופארק רווי עצים. בתחילת המאה ה-20 עבר שיפוץ משמעותי על ידי בנו, ארתור האסבאך. כיום מאכלס את משרד המורשת של ביאליסטוק.

אגם דוילידי (Plaża Miejska Dojlidy)

החוף המוסדר לצידו של האגם מציע מסלולי טיול נעימים, אזורי ישיבה עם ספסלים ומדשאות ירוקות, וכן מסעדות ודוכני אוכל ומשקאות. מקום אידיאלי לבילוי רגוע בסמוך למקווה מים.

ארמון לובומירסקי (Pałac Lubomirskich)

נבנה במחצית המאה ה-19 בסגנון נאוקלאסי.

למידע נוסף אודות נקודות עניין בסביבתה של ביאליסטוק, ליחצו על הקישורים הבאים:

bottom of page