top of page

ורוצלאב / Breslau / Wrocław

 

בירתה של שלזיה תחתית (דולנו-שלונסק) רבת הפנים והתוססת. המולת כיכר השוק משתלבת בהצלחה רבה עם השקט והנועם של אוסטרוב טומסקי ושאר איי העיר, המוגפים בנהר האודרה שחוצה אותה. למעלה מ-120 גשרים מחברים את חלקיה הרבים, ומהווים ככל הנראה את מקור ההשוואה של ורוצלאב לונציה. ספרי הטיולים יפתו אתכם לבקר בה באמצעות ההקבלה הציורית הזו, ולכאורה, כאמור, יש לה אחיזה במציאות. מי שיגיע אליה אולי לא ימצא גונדוליירים בתעלותיה, אך תתגלה לו עיר ייחודית ביופיה ובאוירתה.

לעיר היסטוריה ארוכה וצבעונית במיוחד. במשך כ-600 שנים היתה תחת שלטון זר – בתחילה של צ'כיה (בוהמיה) ולאחר מכן גרמניה. עובדה זו ניכרת היטב במרכזה העתיק והיפיפה של העיר – על בנייניו הגותיים ולבטח באווירה הייחודית שתמצאו בו. מקומות בילוי רבים, וייב צעיר ובועט ושיק ייחודי ושונה משאר פולין ימתינו לכם בכל פינת רחוב. אז נכון, היא אומנם לא נוטה לשקוע כמקבילתה האיטלקית, אך קסמה ישבה אתכם ולא תרצו לעזוב!

 

נקודה שראוי לשים לב אליה בעת הביקור בורוצלאב היא העובדה כי גורלה בתום מלחמת העולם היה דומה למדיי לזה של ורשה. העיר, שנקראה דאז "ברסלאו", היתה בשליטה גרמנית (זו היתה העיר השלישית בגודלה בכל הרייך!),  ומעוזם האחרון שעמד על תילו. כפועל יוצא, קרבות קשים נערכו ברחבי העיר, ומרכזה ההיסטורי נהרס כליל לטובת הגנה על כוחותיו המתחפרים של הצבא הגרמני. מי מכם שיבקר בעיר, יזכה לראות עבודת שחזור מדוקדקת מהי - לא תמצאו במרכזה זכר להרס והחורבן שניכרו בה בתום המלחמה הנוראה ההיא.

 

מרבית אתריה ומקומות הבילוי מרוכזים במרכזה ההיסטורי. יחד עם זאת - גודלו של המרכז, כמו גם מספר מוקדי עניין המרוחקים מעט ממרכזה, יצריכו שימוש בתחבורה הציבורית. ורוצלאב מרושתת היטב בחשמליות ואוטובוסים, ובכל תחנותיה במרכז העיר תמצאו מכונה לרכישת כרטיסים או קיוסק מאוייש.

 

בהגיעכם לורוצלאב לבטח תרצו לבקר באתרים הבאים:

  • אטרקציה הפזורה ברחבי העיר - הגמדים של ורוצלאב: תוכלו לקרוא על הגמדים ולראות מדגם מייצג שלהם כאן. הגמדים ישמשו כאטרקציה מצויינת ותעסוקה שוטפת לזעטוטים שיטיילו עמכם בעיר.

  • כיכר השוק: זה הכיכר השני בגודלו בפולין, אחרי כיכר השוק של קרקוב. מלבד בית העירייה העתיק שחולש על פני הכיכר, תמצאו גם עניין בחזיתם של שלושה בתים - בית שבעת האלקטורים (בית מס' 8), בית שמש הזהב (בית מס' 5) ובית גריפין (בית מס' 2). באחת מפינות הכיכר, בסמוך לכנסיית אליזבטה הקדושה (שהתצפית ממגדלה מרובה המדרגות היא בגדר חובה!), תמצאו צמד בתים קטנים המכונה "הנזל וגרטל", או בפולנית - "יאש ומאלגושה".

  • כיכר המלח: סמוך לכיכר השוק. כפי שהשם רומז, בימים עברו התקיים במקום זה שוק מלח (מצרך נדיר ויקר בזמנו).

  • אוניברסיטת ורוצלאב: קומפלקס מרשים של אולמות מרהיבים ביופיים, המשמש כיום את אוניברסיטת ורוצלאב. הביקור במקום כולל כניסה לאולם הכנסים ע"ש לאופולד, אוריטאריום מריאנום, מצפה מקומת הגג ואולם עם תצוגות מתחלפות.

  • ויספה פיאסק: "אי החול". כולל טיילת ונקודת תצפית מצויינת על העיר העתיקה ועל אוסטרוב טומסקי". הגשר המחבר בין אי זה לאי הקתדרלה הוא אטרקציה בפני עצמה.

  • אוסטרוב טומסקי: אי הקתדרלה. זהו החלק העתיק ביותר של ורוצלאב. שימש כמושב הדוכסות בשל יכולות הבידוד וההגנה המצויינות שלו. מתצפית הקתדרלה נשקף נוף מרהיב של אייה של ורוצלאב.

  • הגנים הבוטאנים: מקום רגוע ושליו, מכיל למעלה מ-11 אלף זני צמחים שונים. ממוקם במקום בו היו בעבר ביצוריו של האי.

  • המוזיאון הלאומי: ממוקם במבנה נאו-רנסנסי מרשים. כולל בתוכו ציורים ופרטי אומנות שלזיאנים מימי הביניים ועד לעת החדשה.

  • פנורמת ראצלאביצה: אתר חובה לכל מבקר בורוצלאב. באולם שתוכנן במיוחד, מוצגת תמונה פנוראמית (360 מעלות!) שמתעדת את הקרב הגדול בראצלאביצה בין הכוחות הפולנים (בראשותו של תדאוש קושצ'ושקו) לצבא הרוסי. חרף הניצחון בקרב, נחלה פולין תבוסה במלחמה, שהובילה לחלוקתה הסופית והכחדתה המדינית ממפת אירופה לתקופה של 123 שנים.

  • היכל המאה: אתר הכלול ברשימת נכסי העולם של אונסק"ו. מדובר במבנה מודרניסטי, העשוי מבטון וזכוכית ועצום במימדיו, שנבנה במלאת מאה שנים לתבוסת נפולאון בקרב ליפציג. במקום עצמו תמצאו מיצג אורקולי המשלב בהרמוניה מושלמת את צורת המבנה, כמו גם מזרקות מזמרות בסמוך לו. הסובייטים הותירו את חותמם על המבנה הגרמני באמצעות מחט ברזל בגובה 95 מטרים המשקיפה על המבנה המרשים.

  • הגנים היפנים: עוד פינת חמד בעיר, סמוכה להיכל המאה. מקום שליו להעביר בו את הזמן בנעימים.

  • האופרה וארמון המלכים: מבנים הסמוכים זה לזה. בניין האופרה הוא מבנה נאו קלאסי מרשים, הפעיל מאז המאה ה-19. הארמון נבנה במאה ה-18 ושימש את שושלת הוהנזולרן, מלכי פרוסיה. הארמון עבר שיפוץ נרחב במאה ה-19, וחלקים נרחבים ממנו נהרסו בזמן המלחמה.

  • בית הכנסת היהודי ובית הקברות: בית הכנסת עודנו פעיל, ובית הקברות היהודי הוא מן המשומרים בפולין ואירופה בכלל.

  • תחנת הרכבת: חרף תפקודו הפונקציונאלי של המבנה, אל תפספסו את ההזדמנות להתרשם ממנו, שכן הוא דומה לטירה מקרקסון, יותר מאשר לתחנת רכבת.

  • סקאיי טאואר: גורד שחקים, הגבוה ביותר בפולין. הבניין משמש כמרכז מסחרי, ובקומתו העליונה תמצאו עמדת תצפית.

כיכר השוק ובית העירייה

הנוף ממגדל הקתדרלה

גינות היכל המאה

גמד האהבה

אי הקתדרלה

פנורמת רצלאביצה

היכל המאה

הנוף הנשקף מויספה פיאסק

bottom of page