top of page

ורשה / Warsaw / Warszawa

ורשה, בירת המדינה, עמוסה בניגודים - ישן מול חדש, יפה מול מכוער. אין זה פלא איפוא, כי מי שנותן לה הזדמנות, מתאהב במהירות. בורשה תמצאו במקום אחד את כל מה שמפוזר בין שאר ערי פולין - היא קוסמופוליטית ופתוחה לכולם, סצינת חיי הלילה היא מהשוקקות במדינה.

ממצאים ארכיאולוגים מראים כי האיזור בו נמצאת ורשה יושב כבר לפני 14,000 שנים. ורשה קיבלה מעמד של עיר בשנת 1408, ולקראת סוף המאה ה-16 העביר המלך זיגמונט השלישי ואזה את מושב המלכים מקרקוב לורשה, והפך אותה לבירת המדינה.

מקור שמה נתון לויכוח, אבל גרסאות שונות מספרות סיפור רומאנטי דומה: דייג צעיר בשם וארש (Wars) השליך את רשתו אל הנהר הויסלה (הנהר הגדול ביותר בפולין), ובתוכה נתפסה בתולת ים. הבתולה, שעלתה ממצולות הנהר, הקסימה ביופיה את הדייג, שגמר אומר להינשא לה מיידית. הסנפיר הפך לרגליים, שמה הפך לשבה (Szawa), והשניים הקימו את ביתם במקום שעתיד להפוך לבירת המדינה הפולנית - ואר-ש-אבה (Warszawa).
גרסה אחרת מספרת על נסיך שאבדה דרכו, והודרך אל ביתו של דייג על ידי בתולת הים. בתמורה לאירוח לו זכה הנסיך, השתמש בשמות ילדי הדייג - וארש ושבה, כשמו של הישוב החדש. אין צורך להיצמד לגרסה כזו או אחרת. כיום הבתולה מתנוססת בגאון בכיכר השוק העתיק של העיר, ומשמשת כסמלה.

 

בעת הביקור בעיר, ודאי תופתעו לגלות כל פעם מחדש כי מרבית המבנים הניצבים לנגד עיניכם הם למעשה שחזור מדוייק, בעוד שבאיזורים אחרים תמצאו בניינים מודרניים המשלימים קירות חשופים והרוסים - צלקות שנותרו בכוונה תחילה, לזכר הימים שלאחר המלחמה. העיר משובצת באנדרטאות לאורכה ולרוחבה, ופס מתכת על מדרכות הרובעים מירוב ומוראנוב מציין את גבולות האיזור בו היה בזמן המחלמה הגטו.

אין עונה עדיפה לביקור בורשה, מאחר ובכל עונה תגלו פן אחר של העיר. באביב הפארקים המשובצים ברחבי העיר מוריקים, ובסתיו מתחלפים צבעיהם למנעד עז של ירוק, צהוב ואדום. בקיץ תוכלו לרבוץ ימים שלמים בבתי הקפה שבעיר העתיקה, ובחורף סביר כי תעברו ממוזיאון אחד למשנהו, בעודכם משתעשעים עם השלג שנערם על המדרכות והמכוניות.

 

בבחינת התחבורה הציבורית, העיר מרושתת היטב (מטרו, רכבת פרברים, חשמליות ואוטובוסים), והמערכת ידידותית מאוד למשתמש. מרבית מוקדי העניין התיירותיים נמצאים במרחק הליכה מאחת התחנות.

הנכם מוזמנים לעיין בבלוג שלנו, בו תמצאו:

המלצות קולינריות בורשה.

בילוי עירוני בוורשה שיותיר לברלין אבק.

המלצה לבניית מסלול בוורשה באמצעות המטרו חלק א' וחלק ב'.

 

בין מוקדי העניין המרכזיים בה:

  • העיר העתיקה: האיזור כולו הוכר כאתר מורשת של אונסק"ו, בשל עבודת השחזור המדוקדקת שנעשתה במקום. האיזור כולו נחלק ל"עיר הישנה" (סטארה מיאסטו) ול"עיר החדשה" (נובה מיאסטו). גולות הכותרת הן הארמון המלכותי, עמוד זיגמונט שבמרכז כיכר הארמון וכיכר השוק שבמרכזה פסל בתולת הים. נוסף עליהם, תרצו ודאי לראות את הברביקן, מרפסת התצפית על הויסלה, הבית הצר ביותר בפולין מאחורי קתדרלת יוחנן המטביל, ארמון זפייחה ועוד.
     

  • מדרחוב "פאתי קרקוב" (קרקובסקיה פשדמשייצ'ה) ורחוב "העולם החדש" (נובי שביאט): חלקים מ"הדרך המלכותית" שהובילה מפאתי העיר אל הארמון המלכותי. לאורכם תמצאו עשרות נקודות עניין תיירותיות (כדוגמת ארמון הנשיא, האוניברסיטה של ורשה וכנסיית הצלב הקדוש), וקולינריות (בתי קפה ומסעדות פזורות לכל אורכו של הרחוב).
     

  • ארמון התרבות והמדעים: "מתנה" שהעניק סטאלין לעם הפולני (מכספו שלו, כמובן). אמרה פולנית ידועה גורסת כי הנוף הטוב ביותר של העיר נשקף מקומת התצפית של הבניין, שכן מנקודה זה לא תוכלו לראות את הבניין עצמו. אך בעבור כל תייר מדובר באטרקציה שאין להחמיצה. בתחומי הארמון תמצאו מרפסת תצפית, אולם קונצרטים, מספר תאטראות ומוזיאונים ואפילו כמה ברים ומסעדות.
     

  • אתרי מורשת יהודיים: ורשה היתה ביתה של הקהילה היהודית הגדולה ביותר בעולם בתקופות מסויימות של ההיסטוריה. באם תרצו להתחקות אחר פניה היהודיים של העיר, חפשו נקודות עניין כדוגמת בית הכנסת "נוז'יק", בית הקברות היהודי ברחוב אוקופובה, רחובות חלודנה, ואליצוב וזלוטה, נתיב הגבורה והמקווה של שכונת פראגה. כמובן, שישנם עוד אתרים רבים...
     

  • פארק לאז'נקי: במרכזו תמצאו את מעון הקיץ של מלכה האחרון של פולין ("הארמון על המים"), ובאחת הכניסות נמצא ארמון בלבדרה (Belvedere). באביב המקום מוריק, ובסתיו נצבע בצבעי שלכת עזים. בימי ראשון של חודשי הקיץ ניתן להנות מקונצרטים חיים של יצירותיו של שופין למרגלות פיסלו הממוקם בפארק.
     

  • ארמון וילנוב: נבנה על ידי מי שבלם את פלישת הטורקים לאירופה - יאן השלישי סובייסקי. הארמון עצמו מכונה "ורסאי הפולני", ומציע תצוגות מרשימות וגנים איטלקיים מוריקים בסביבתו.
     

  • רובע פרגה: ה"פלורנטין" של ורשה, רובע בו תמצאו את הפאבים המדליקים ופינות החמד האוטנטיות של ורשה. בין השאר, תרצו להתרשם מין המתחמים סוהו (Soho factory) וקונסר (Koneser), כמו גם משכונת ססקה קמפה (Saska Kępa).
     

  • הטיילת על הגדה המערבית של הויסלה - טיילת נאה הנמתחת ממרכז קופרניקוס למדעים עד לקצה "העיר החדשה". ניתן להנות הן מנוף העיר העתיקה והן מהנהר הזורם לצידכם, ומהעצים הירוקים של רובע פראגה שבעברו השני של הנהר.
     

  • האצטדיון הלאומי: מכיל כ-7 קומות, בחלקן נערכות תצוגות ותערוכות מתחלפות.
     

  • גג הספריה של האוניברסיטה: ברחוב דוברה (ul. Dobra), מגג הסיפריה ניתן להנות מפנורמה נאה של הויסלה ושל העיר, הפתוח בכל ימות השבוע בשעות היום.
     

  • גן החיות של ורשה: נמצא בגדה המזרחית של הויסלה, בשכונת פראגה. בתחומיו נמצאת הוילה של בני הזוג ז'בינסקי, שבזמן המלחמה הסתירו בתחומי הגן יהודים רבים ובכך הצילו את חייהם.
     

  • הבית של קרת: בית צר שתוכנן ונבנה בהשראת סיפוריו הקצרים של אתגר קרת. הלז גם זכה להיות הדייר הראשון של הבית. המקום פתוח לסיורים פרטיים המוזמנים מראש. המתחם ממוקם בפינת הרחובות חלודנה 22 ו- ז'לזנה 74, ברובע המגורים Wola, שבמרכז העיר. מהרו לבקר בבית, שכן 'הבית של קרת' הינו מבנה זמני המתוכנן לפעול עד 2016. עד אז הוא ימשיך לשמש כ"פלטפורמה אינטלקטואלית ובינלאומית למגורים וליצירה".
     

  • יער קבאטי: ריאה ירוקה בקצה העיר. נגיש באמצעות המטרו (הקו הכחול, תחנת קבאטי).

מוזיאונים מומלצים בעיר:

  • מוזאון מרד ורשה (אל לכם להתבלבל עם "מרד גטו ורשה"): אתר עליה לרגל לאומי. הוקם במלאות 60 שנים למרד, בו נלחמו תושבי העיר על עצמאותם, בטרם נכנס הצבא האדום אל העיר. למרבה הטרגדיה, הלז המתין עד אשר דיכא הצבא הגרמני את המרד והחריב את העיר. המוזיאון מאפשר למבקרים ללמוד על האירועים והתהליכים שתרמו למראה הנוכחי של העיר, שמרבית אוכלוסייתה הושמדה עם העיר, והובילו להתרוקנותה המוחלטת - מלמעלה ממליון תושבים לפני המלחמה, לכאלף (!!!) תושבים בלבד לאחר המרד. אל תחמיצו את סרטון התלת מימד "סטארה מיאסטו".
     

  • מרכז קופרניקוס למדעים: במרכז המדע תמצאו כ-500 מוצגים בשש גלריות בעלות נושאים שונים. ניתן לגעת בכל דבר, להשתמש ולבדוק כיצד הדברים עובדים. מדובר בחוויה אינטרקטיבית מרתקת לכל גיל.
     

  • המוזיאון הלאומי: אחד המוזיאונים הותיקים ביותר בפולין, מכיל אוסף מרשים של פריטים מקדמת דנא ועד לימינו. הציור הגדול ביותר בפולין, "קרב גרונבאלד" של יאן מאטייקו, נמצא באחת מן הגלריות של המוזיאון.
     

  • מוזיאון ההיסטוריה של יהדות פולין: מוזיאון מרשים ויוצא דופן, המתאר את יחסיהם המורכבים של היהודים והפולנים במרוצת ההיסטוריה. זהו המוזיאון הראשון בפולין המתייחס ל-1000 שנות ההיסטוריה של המדינה מזוית כלשהי.
     

  • מוזיאון שופן: מכיל אוסף הדפסים של עבודותיו של המלחין פרדריק שופן, תכתובותיו, מזכרותיו, מסמכיו, מהדורת יצירותיו וכן תמונות ודיוקנאות שצוירו בתקופת חייו.
     

  • מוזיאון מריה סקלודובסקה קירי: המוזיאון, הממוקם בבית בו נולדה ב-7 בנובמבר 1867 מריה סקלודובסקה, המוכרת לכולנו יותר בשם הנישואין שלה – מארי קירי. מריה סקלודובסקה קירי הינה האדם היחיד שקיבל פרס נובל פעמיים בשני תחומים שונים של מדעי הטבע - פיזיקה וכימיה. בתערוכה המוקדשת לחייה ולפועלה של המדענית הדגולה ניתן למצוא ציוד וחפצים אותנטיים השייכים למריה או מימיה, כולל תמונות שלה ושל בני משפחתה הקרובים ביותר, כמו גם מסמכים, בולים, מטבעות, מדליות, עיתונים, ספרים ומכשירי מעבדה קטנים. שני מיצגים הראוים לתשומת לב מיוחדת הינם הפילה שקיבלה מריה מהנשיא הרברט הובר וארנק העור בו קיבלה את הממון לצורך הקמת מכון הרדיום.
     

  • המוזיאון ההיסטורי של ורשה: ממוקם בכיכר השוק בעיר העתיקה.
     

  • מוזיאון הפאביאק: אתר הנצחה וזיכרון במקום בו הוקם בית כלא בו נכלאו פולנים לא יהודים בתחום הגטו בזמן המלחמה.
     

  • מוזיאון ורשה לאומנות עכשווית בכיכר המצעדים (פלאץ דפילאט) - בבנייה.
     

bottom of page