מהמטבח הפולני לשולחן חג השבועות (יש מתכון!)
אחד מיסודותיו של חג השבועות, והסעודה המתלווה אליו, הוא הגשת מאכלים ממיטב תוצרת הארץ. אך לא סתם ארץ, אלא ארץ ישראל. אף אחד לא אמר, עם זאת, כי המתכונים עצמם חייבים להיות גם הם מקומיים. זו סיבה מצויינת מבחינתנו לסקור בקצרה כמה מנקודות ההשקה בין המטבח הפולני ומסורות החג הלבן.
ככלל, המטבח הפולני כולל חומרי גלם רבים שמקורם מתבואה האופיינית לאיזור – צפון מרכז אירופה. לאורך ההיסטוריה, התפתחו מנהגים ומתכונים אשר תאמו את אשר ניתן היה למצוא בשדה ובמזווה – ירקות שורש, חיטה ותוצריה, בשר ציד, חלב וביצים. אין זה מפתיע, איפוא, כי מרבית המאכלים הפולנים המפורסמים הינם שילוב של חומרי גלם אלו – מרק מחמצת-שאור (ז'ורק), כיסונים ממולאים (פיירוגי), ואפילו קינוחי גבינה (סרניק, למשל). גולת הכותרת היתה בדרך כלל קדירת הציד – הביגוס, ולאחר ששבעו ממנו, התפנקו הסועדים במשקאות שיכר ונהנו מחברת קרוביהם.
עוגת הגבינה תופסת מקום של כבוד בגזרת הקינוחים הפולנים, ובמגדניות תוכלו למצוא שלל סוגים – מהעוגה המסורתית (סרניק טרדיצייני), הגרסה האוסטרית (סרניק ויידנסקי), הגרסה האמריקאית בעלת תחתית העשויה מעוגיות (סרניק אמריקנסקי), ועוד ועוד.
חשיבות רבה מייחסים הפולנים לטיב חומרי הגלם, ובניגוד למטבחים אחרים, בהם בוחרים בגבינות הומוגניות דחוסות ושמנות (מסקרפונה, גבינות שמנת וכו'), ההעדפה בארץ הוויסלה היא דווקא לגבינות כחושות (עם אחוז שומן נמוך). השומן מסופק בצורה של חמאה בדרך כלל. לגיבוש העיסה תתווספנה הביצים וקמח עדין ככל שניתן (לרוב קמח תפוח אדמה).
לכבוד חג השבועות רצינו להציע לכם מתכון חביב וקל להכנה של עוגת גבינה פולנית מסורתית. גבינות כחושות שיכולות להתאים הן גבינות מסוג "טוב טעם", "כנען", "טבורוג" ועוד.
להלן המרכיבים הנחוצים:
1 ק"ג גבינה כחושה מפוררת/כתושה
250 ג' חמאה רכה
⅓1 כוסות אבקת סוכר
6 ביצים
1 חבילה סוכר וניל
150 מ"ל שמנת מתוקה
4 כפות קמח תפו"א
אופן הכנה:
מחממים תנור ל-170°, ומכניסים תבנית מלאה במים ("בן מרי") בקרקעית התנור. יש לשמן תבנית עגולה בקוטר 26 ס"מ לפחות. מכסים את התבנית המשומנת בשכבה דקיקה של פירורי לחם או שבבי שקדים.
מפרידים את הביצים. טורפים את החלבונים לקבלת קצף יציב. מניחים בצד.
בקערה נפרדת (רצוי במעבד מזון), מקציפים את החמאה עד לקבלת מרקם אוורירי, לסרוגין מוסיפים את החלמונים והסוכר (כף אחרי כף), עד שכל המרכיבים נבלעים בתערובת.
מפחיתים את מהירות מעבד המזון ומוסיפים את הגבינה עד להתאחדות התערובת. לאחר מכן מוסיפים את שאר המרכיבים בזה אחר זה – סוכר וניל, שמנת מתוקה וקמח תפוח אדמה. מערבבים עד לקבלת תערובת הומוגנית.
כשהמסה מוכנה, מקפלים לתוכה את קציפת החלבונים, עד לקבלת מסה אוורירית, אותה נמזוג לתוך התבנית המשומנת. נכניס לתנור שחומם מראש, ל-60 דקות.
בתום האפייה, נצנן את העוגה בהדרגה – בתחילה נכבה את התנור, בהמשך, נפתח מעט את דלת התנור, ולאחר הגעה לטמפ' החדר, נוציא את העוגה ונעביר אותה לקירור.
לחפצים בכך, ניתן לקשט את העוגה ואף לשדרגה באופנים שונים. לפני ההגשה, ניתן לבזוק עליה אבקת סוכר, לצפותה בזיגוג שוקולד, או לפזר חתיכות קטנות של פירות העונה (המהדרין יכינו שכבת פירות בג'לי).
התנסתם במתכון? שתפו איתנו תמונות של העוגה שלכם 😊
מכירים מתכונים פולנים נוספים שמתאימים לשולחן חג השבועות? נשמח לקרוא גם כן.
בתאבון וחג שמח! סמצ'נגו, וסוליך שביונט!
Comentarios