תרבות להמונים: מיטב מוסדות האומנות וההיסטוריה של ורשה בחינם
פולין בכלל, ובירתה ורשה בפרט, מציעות בילוי משתלם עם תמורה רבה לכספכם בתחומים רבים. מעטים הם התיירים שטרם סימנו את פולין כיעד אטרקטיבי לשופינג, אבל גם עלות צריכת התרבות משתלמת במיוחד. עם תכנון נכון של חופשתכם, תוכלו להוזיל את העלויות הללו אף יותר, אם רק תוודאו מראש באיזה יום מציע איזה מוזיאון כניסה חופשית ללא תשלום. כדי לסייע לכם בתכנון הנ"ל, הכנו את הפוסט הבא. בטרם תשלבו את המוזיאונים בלו"ז שלכם, בידקו אם המידע עודנו מעודכן; הפוסט עדכני לעת פרסומו, ינואר 2022.
יום ראשון:
המוזיאון הגאולוגי (9-17.30) - המוזיאון הגיאולוגי היחיד בפולין, בו ניתן למצוא אוסף שלם של סלעים, המתארים את הגיאולוגיה של אזורים שונים בפולין. התערוכות התמטיות מאפשרות להתעמק בעולם מרתק של מינרלים, קריסטלים ומאובנים. בנוסף, ניתן למצוא במוזיאון תערוכת מטאוריטים מיניאטורית, כמו גם גולגולות של אבותינו הפרהיסטוריים. ככל הנראה המוצגים החביבים ביותר על המבקרים הנם שלדים של בעלי חיים מתקופת הקרח: ממותה, קרנף גדול ודוב שעיר. ולא זו בלבד, כל העונג הזה מוצג בחללי הפנים היפים של בניין מתחילת המאה ה-20. שימו לב כי המוזיאון הגאולוגי פתוח בחינם בכל ימות השבוע.
מרכז המבקרים של הבנק הלאומי של פולין (10-18) – ב-16 החללים של המרכז תלמדו אודות ההיסטוריה של הכסף, תתוודעו לאמצעים ששימשו לתשלום במקומות ותקופות שונות החל ממסופוטמיה העתיקה ועד לפולין שבין המלחמות, תוכלו לנסות להרים מטיל זהב שווה ערך לחצי מיליון דולר ועוד. תצוגת המולטימדיה העשירה תחכים אתכם באופן מהנה ותעצים את החוויה הכוללת של הביקור במקום.
יום שני:
מוזיאון מרד ורשה (9-18) – מוזיאון זה הוא בגדר אתר עליה לרגל לאומי. הוא הוקם במלאות 60 שנים למרד, בו נלחמו תושבי העיר על עצמאותם, בטרם נכנס הצבא האדום אל העיר. למרבה הטרגדיה, הלז המתין עד אשר דיכא הצבא הגרמני את המרד והחריב את העיר. המוזיאון מאפשר למבקרים ללמוד על האירועים והתהליכים שתרמו למראה הנוכחי של העיר, שמרבית אוכלוסייתה הושמדה עם העיר, והובילו להתרוקנותה המוחלטת - מלמעלה ממליון תושבים לפני המלחמה, לכאלף (!!!) תושבים בלבד לאחר המרד.
המכון להיסטוריה יהודית (9-18) – המקום משמש לצרכים שונים, בהם מחלקה לחקר גנאולוגיה, בית כנסת (באחד החדרים תמצאו ספר תורה תקני ומקום להתפלל בו) כמו גם מרכז חינוך ומוזיאון. תצוגת הקבע של המכון מציג את אוסף "עונג שבת", אוסף היסטורי אותנטי מימי קיומו של גטו ורשה, שהוסתר בקופסאות מתכת וכדי חלב, על מנת שישרוד עד אחרי המלחמה. בנוסף, מציע המכון גם תצוגות מתחלפות בנושאים שונים הקשורים לעיר וליהדות.
מוזיאון הפוסטרים (סגור זמנית לשיפוצים נכון לינואר 2022) – המוזיאון נפתח בשנת 1968 במקום בו היה בית הספר לרכיבה של וילאנוב, והיה לראשון מסוגו דאז. האוסף כולל עשרות אלפי פריטים מתקופות שונות ומקומות שונים באירופה ואמריקה ומסודר בנושאים שונים כדוגמת תרבות, פוליטיקה ועוד. מהמפורסמות שביצירות במוזיאון שייכות לאומנים כמו פבלו פיקאסו, אנדי וורהול וסטסיס אידריגביצ'יוס.
מוזיאון התחנה (9-17) – שוכן במבנה ההיסטורי של תחנת הרכבת המרכזית לשעבר של ורשה (מאז ימי הקמתה במאה ה-19 ועד שנות השישים של המאה שעברה). התחנה שרדה ברובה ללא פגע את המלחמה, ועד היום ניצבת בו מסילת הברזל שחיברה בין ורשה לוינה, כמו גם בין האימפריה הרוסית למערב אירופה. האוסף במוזיאון מציג דגמי רכבות, מדים ייחודיים, טלפונים ומכשירים נוספים בני עשרות שנים, כרטיסי רכבת בני מאה ויותר, ומגוון מיצגים מעניינים אחרים. גולת הכותרת של המוזיאון היא הקטרים והרכבות המוצגים במקום, חלק מהם ניתן למצוא רק כאן. בימי הקיץ תמצאו בצמוד למוזיאון התחנה את שוק הלילה של ורשה.
יום שלישי:
המוזיאון הלאומי (10-18) - אחד המוזיאונים הוותיקים בפולין, מכיל אוסף מרשים של פריטים מקדמת דנא ועד לימינו. תחת קורת גגו תמצאו את הציור הגדול ביותר בפולין, "קרב גרונבאלד" של יאן מאטייקו.
מוזיאון מארי קירי (12-18) – זהו המקום בו נולדה ב-7 בנובמבר 1867 מריה סקלודובסקה, המוכרת לכולנו יותר בשם הנישואין שלה – מארי קירי. מריה הינה האדם היחיד שקיבל פרס נובל פעמיים בשני תחומים שונים של מדעי הטבע - פיזיקה וכימיה. בתערוכה המוקדשת לחייה ולפועלה של המדענית הדגולה ניתן למצוא ציוד וחפצים אותנטיים השייכים למריה או מימיה, כולל תמונות שלה ושל בני משפחתה הקרובים ביותר, כמו גם מסמכים, בולים, מטבעות, מדליות, עיתונים, ספרים ומכשירי מעבדה קטנים. שני מיצגים הראוים לתשומת לב מיוחדת הינם הפילה שקיבלה מריה מהנשיא הרברט הובר וארנק העור בו קיבלה את הממון לצורך הקמת מכון הרדיום.
מוזיאון הקריקטורות (10-13, 14-18) - נמצא בסמיכות רבה לעיר העתיקה. מדובר במוזיאון קטנטן שהביקור בו יארך כ-40 דק' לכל היותר. במוזיאון זה ניתן למצוא תצוגות מתחלפות העוסקות בקריקטורות ממקורות שונים ותקופות שונות.
יום רביעי:
הטירה המלכותית בוורשה (10-17) – מקום מושבם לשעבר של שליטי פולין. המבנה בו תבקרו שוחזר מהיימנה מהלבנה הקטנה ועד מגדל השעון, לאחר שהושמד לחלוטין בסוף מרד ורשה על ידי הגרמנים. תכולתו, עם זאת, אוטנטית ומקורית בזכות תושייתם של אוצרי המוזיאון משנות ה-30 של המאה הקודמת, שהבריחו את תכולתו למקומות מסתור עד אשר יחלוף הזעם. כיום המבקרים בטירה יכולים להנות ממגוון עשיר, יפה ואוטנטי לחלוטין של חפצי אומנות, ריהוט וציורים שעיטרו אותו בכל השנים בהם שימש כמעונם הרשמי של מלכי פולין. בנוסף, בחלקים ממנו מוצגות תערוכות מתחלפות.
מוזיאון שופן (11-19) – המלחין הפולני פרדריק שופן הוא ככל הנראה אחד הוורשאים המפורסמים ביותר בעולם, ואפילו שדה התעופה של העיר נושא את שמו. המוזיאון ממוקם באחד מארמונותיה המרשימים של העיר, וכולל בתוכו תצוגת מולטימדיה אינטרקטיבית המספרת את סיפור חייו ויצירתו של המלחין. מיצגים אוטנטים רבים משתלבים בין שלל המסכים ומוסיפים מימד ממשי לחוויות חייו הסוערים.
יום חמישי:
ביום זה כמות המוסדות התרבותיים הפותחים את שעריהם בחינם הוא הגדול ביותר – 27 מוזאונים, גלריות ומרכזי מבקרים, ורבים מהם אנחנו ממליצים לכם להוסיף לתוכנית הביקור שלכם, ובהם: מוזיאון צבא פולין, מוזיאון הפיסול של קסברי דוניקוסקי (בארמון קרוליקרניה המרשים מכשלעצמו), מרכז אויזדוב לאומנות בת ימינו, מוזיאון המלך יאן סובייסקי בארמון וילאנוב, מוזיאון כלא פביאק, מוזיאון העצמאות, מוזיאון רובע פרגה. בנוסף על אלו, נמליץ לכם גם על:
מוזיאון פולין (10-18) - במוזיאון מיוחד זה יכולים המבקרים להתרשם עמוקות מההיסטוריה המפוארת של יהדות פולין, החל מתקומתה של המדינה הפולנית בשנת 1000 לספירה בקירוב, ועד לימינו אלה ממש. מוזיאון זה הוקם בראש ובראשונה עבור הפולנים, וככזה הוא פונה בתכניו ושפתו אל הקהל הפולני. סיור מודרך במוזיאון מאפשר חיבור טוב יותר לרקע ההיסטורי שאיתו מגיעים המטיילים מהארץ.
מוזיאון ורשה (11-20) – המוזיאון נפרס על פני בלוק של אחד עשר בניינים בעיר העתיקה, ומציג באמצעות תצוגות מולטימדיה כמו גם פריטים היסטוריים את עברה של העיר. מה הפך את ורשה לעיר שהיא ולא לאחרת? מי היו תושביה ברבות השנים? כיצד השתנו אורחות חייהם לאורך המאות בהן התקיימה העיר? לשאלות אלו ורבות אחרות תמצאו מענה במוזיאון המרתק הזה.
הגלריה הלאומית לאומנות זכנטה (12-20) – אחת הגלריות היקרתיות והגדולות ביותר לאומנות עכשווית בפולין. הגלריה מחזיקה ברשותה באוסף גדול של אומנות פולנית לאחר מלחמת העולם השנייה, כמו גם מארחת תערוכות מתחלפות של אמנים פולנים וזרים מפורסמים, בהם יאן מטייקו, סטניסלב ויספיאנסקי, פבלו פיקאסו, יאוי קוסמה, אלינה שפוצ'ניקוב ועוד. הגלריה ממוקמת בבניין מרשים בסגנון נאוקלאסי שנבנה בתחילת המאה הקודמת לפי תכנונו של סטפן שילר.
יום שישי:
מוזיאון הארמון שעל המים (10-18) – הארמון המרשים (ששרד באורח פלא את המלחמה ללא פגע) שנמצא בליבו של הפארק המפורסם. המוזיאון הינו למעשה שלוחה של מוזיאון הטירה המלכותית של ורשה, ומציג פריטים נוספים מאוספים שהצטברו בתקופתם של מלכי פולין. קירות השיש המרשימים של המבנה מוסיפים הוד והדר למיצגים שניתן למצוא במוזיאון. מלבד הארמון, ניתן לבקר במבנים נוספים הנמצאים ברחבי הפארק.
יום שבת:
מוזיאון קאטין (10-16) – המוזיאון ממוקם במצודת ורשה, מבצר מרשים מהמאה ה-19 שנבנה בהוראתו של הצאר ניקולאי הראשון לאחר דיכוי מרד נובמבר. המבצר נועד לחזק את שלטון הצאר הרוסי בעיר, לדכא את רצון הפולנים להתנגד לשלטונם ולהשיג עצמאות, כמו גם שימש כבית מאסר למהפכנים לאומנים פולנים שחלקם הוצאו בו להורג. התצוגה של מוזיאון קאטין מנציחה את הטבח שביצעו הכוחות הסובייטים באליטה הצבאית של פולין במהלך מלחמת העולם השניה, ומספקת מידע נרחב אודות המאורע הקשה.
Comments